Chodovská tvrz nabídne díla Tavíka Františka Šimona

Galerie Chodovská tvrz nabídne v polovině února novou výstavu Listy z cesty kolem světa – Tavík František Šimon.  Vychutnejte si výstavu v historické budově Chodovské tvrze, která je oázou v okolní panelákové zástavbě Jižního Města.

Zasněžená Paříž, Londýn, New York, Praha, Tokio, Hongkong, Singapur to jsou náměty obrazů Tavíka Františka Šimona. Paříž a Praha byly nejvíce malovanými a milovanými městy tohoto grafika a malíře, který procestoval několik kontinentů a vystavoval v Londýně i New Yorku.

Výstava Tavíka Františka Šimona je pojmenována podle jeho knihy Listy z cesty kolem světa z roku 1928. On opravdu v letech 1926–1927 podnikl tuto náročnou cestu. Jeho první kroky vedly do New Yorku, přes východní pobřeží Spojených států až do Panamy, Kuby, Japonska, Vietnamu, Indie, Srí Lanky a zpátky do Evropy. Z cesty vzniklo bezpočet kreseb a dojmů, které popsal ve své knize a po návratu je výtvarně ztvárnil.„ říká o autorovi kurátorka výstavy Pavla Vaňková.

Šimonovy cesty v jistém smyslu pokračují dodnes, a to díky trvalému zahraničnímu zájmu o jeho obrazy. Výstava též volně navazuje na předešlou výstavu Maxe Švabinského v Galerii Chodovská tvrz. Max Švabinský byl Šimonův kolega, studovali na Akademii u stejného profesora Maxe Pirnera. „Koncem dvacátých let převzal po Maxi Švabinském grafický ateliér na AVU. Pojilo je přátelství, byli víceméně vrstevníci a oba dva se stali grafickými virtuosi. Znovu používaná technika hlubotisku akvatinta nebo mezzotinta v jejich podání dosáhla řemeslné dokonalosti. Žel Tavík F. Šimon se oproti M. Švabinskému nedožil tak vysokého věku a zemřel v roce 1942 v pouhých 65 letech. Přesto po sobě zanechal obdivuhodné dílo, které svou jemnou atmosférou oslovuje další generace výtvarníků i širokou veřejnost.“ dodává Pavla Vaňková.

Tavík F. Šimon též vychoval řadu úspěšných grafiků. Jeho grafický ateliér absolvoval Cyril Bouda, Mario Stretti nebo Ludmila Jiřincová.

Galerie Chodovská tvrz, výstava se koná od 18. 2. – 31. 3. 2022.