Výstava Outsider Art Romana Lazara v Galerii kritiků a komentovaná prohlídka

Roman Lazar je renesanční člověk. Jeho záběr je obrovský a jeho životním cílem je plnit si své sny. A velkým snem bylo právě malování. Ač je původně zakladatelem úspěšné reklamní agentury, vystudovaným učitelem, posledních několik let se věnuje hlavně malování. „Pět měsíců v roce žiju ve Vietnamu, kde mám malou hospůdku. Navštěvují mne tam přátelé ze Slovenska i Čech. Sbírám tam i inspiraci a nápady,“ říká Roman Lazar

Roman zatím absolvoval v Praze čtyři výstavy, shodou okolností za covidového stavu. Výstava v Galerii kritiků je pátá v pořadí, a první, která probíhá za normálních podmínek. 

Obrazy Romana Lazara jsou plné barev, nočního života a další inspirace, často i s erotickým podtextem. „Na výstavě v Divadle Pod Palmovkou jsem musel některé části obrazů i přelepovat, protože tam chodí malé děti“ směje se Roman.

Srdečně Vás zveme na komentovanou prohlídku výstavy „Outsider Art – Roman Lazar“ do Galerie kritiků ve středu 18. května v 16:30. Besedu obohatí výklad autora o jeho cestách do Asie a pobytu na ostrově ve Vietnamu.

Pojem Outsider Art v našich uměleckých kruzích ještě nezdomácněl. Daleko populárnější je obsahově blízké Art brut, prosazované od konce 40.let minulého století jako „syrové umění“ francouzským malířem a sochařem Jeanem Dubuffetem. Znamenalo „původní umění v surovém stavu“, výtvarnou tvorbu umělecky neškolených osob, např. dětí, naivních malířů, žen v domácnosti, duševně nemocných apod. Proto se někdy také tento pojem zaměňoval s termínem naivního umění, ačkoli je toto označení nepřesné. Spíše pojem insitního umění, zavedený Štefanem Tkáčem, zastřešoval art brut i naivní umění a mnohdy se pod něj schovala i naivizující tvorba profesionálů.

Kurátorka výstavy Mgr. Vlasta Čiháková Noshiro, Ph.D

Karolína Koblen a Roman Lazar

Své obrazy Roman Lazar navrhuje a maluje výhradně sám, pouze jeden vznikl ve spolupráci s další malířkou. „Don´t touch God´s Balls je jediný obraz, který vznikl v kolaboraci. Na spolupráci jsem si vybral Češku, mladou malířku Karolínu Koblen, se kterou jsme se seznámili na minulé výstavě. Karolína tvoří realistické věci a já svoje piktogramovo komiksové věci a tak jsme se dohodli, že vytvoříme společné dílo“ komentuje Roman obraz.

Vernisáž výstavy zahájil Petr Vondráček v krásných prostorách Galerie kritiků v paláci Adria. “S Romanem máme stejný hudební vkus, proto mu na vernisáži hraju, ale musím říct, ze se mi jeho obrazy moc líbí, a to mám určitě s čím srovnávat!”, říká o Lazarově umění Petr Vondráček, který se večer postaral o moderování a hudební doprovod. K ochutnávce byl i skvělý rum Ragan.

Výstava v Galerii kritiků potrvá do 29. května 2022, denně od 11 do 18 hodin kromě pondělí a státních svátků.

Pavel Fryml,
Foto: archív redakce