Výstava Best of Czech Nature Photo je venku

Ve středu 30. června se otevřela stálá venkovní galerie před Czech Photo Centre. Za podpory Prahy 13 je na korzu v Nových Butovicích nainstalováno patnáct panelů. Výstavní činnost zahájí expozice top fotografií z pěti ročníků Czech Nature Photo.

K pátému výročí trvání soutěže Czech Nature Photo se podařilo společně s Prahou 13 zrealizovat myšlenku stálé venkovní galerie. Obyvatelé Nových Butovic mohli již několikrát navštívit venkovní výstavy České tiskové kanceláře, které zdobí korzo pravidelně již několik let. K vidění bude výběr nejlepších fotografií zvířat a přírody. Výstavu doplní vybrané snímky soutěže Praha 13 mýma očima aneb Tady bydlím. Venkovní výstava dovede diváky přímo ke galerii, kde je přes léto otevřená výstava aktuálního ročníku Czech Nature Photo.

„Konečně se nám podařilo zrealizovat myšlenku venkovní galerie. Vždy, když jsme představovali venkovní výstavu ČTK, měla jsem radost při pohledu kolemjdoucí, kteří se zastavovali a nadšeně si snímky prohlíželi a třeba si tak zpříjemnili cestu do práce nebo domů. Přes Lockdown to byl víceméně jejich jediný kulturní zážitek. Soutěž Czech Nature Photo je mou srdeční záležitostí a jejím cílem je edukovat a motivovat širokou veřejnost k ochraně přírody právě prostřednictvím fotografií. Jsem ráda, že právě tato výstava zahajuje stálou venkovní expozici, kterou jsme společně s Prahou 13 vytvořili,“ říká Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo.

Během minulého roku jsme viděli několik venkovních expozic, ale stálá výstava těch nejlepších fotografií přírody je nejen v Praze unikátní Spolupráce radnice s Czech Photo Centre přináší obyvatelům i návštěvníkům ty nejkvalitnější fotografie přímo do veřejného prostoru a zdarma. Výstava se bude částečné také věnovat nejlepším fotografiím, které nám zaslali obyvatelé na úřad v rámci soutěže Praha 13 mýma očima, a věřím, že další spolupráce bude úspěšně pokračovat. Fotografie mají zvláštní kouzlo, zachytí krásu přírody v jeden neopakovatelný obraz. Dovoluji si tímto všechny zájemce na výstavu pozvat a popřát krásné léto“ dodal David Vodrážka, starosta Prahy 13, který soutěž Czech Nature Photo podporuje od jejího počátku.

Výstavu Best of Czech Nature Photo najdete na korzu v Nových Butovicích, od výstupu z metra směr poliklinika Lípa.

Výstava aktuálního ročníku Czech Nature Photo v galerii Czech Photo Centre je otevřena od 11. května do 29. srpna každý den kromě pondělí, dle nařízení vlády. V úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Foto: Livio Zanotto