Dasha a Epoque Quartet vydávají album písní Elly Fitzgerald nazvané Ellaboration

Ellaboration je název nového projektu zpěvačky Dashy a uskupení Epoque Quartet, odkazující k americké hudební legendě Elle Fitzgerald. Právě písně proslavené touto jazzovou ikonou jsou materiálem, který je zde rozváděn, neboli elaborován, do nových neotřelých poloh. Specifický a úžasně komplexní zvuk spojení smyčcového kvarteta s nejrůznějšími perkusemi (hangdrum, vibrafon, cajon), u nichž exceluje Šimon Veselý, dává prostor naší přední zpěvačce Dashe, aby předvedla svou výjimečnost na trochu jiném poli, než jsme zvyklí.

„Myslím, že každý, kdo chce být zpěvákem, by měl poslouchat Ellu Fitzgerald. Pracovala s hlasem tak, jako by to byl hudební nástroj, měla neskutečně jistou intonaci a byla průkopnicí techniky improvizace. Vlastně byla klíčovou tvůrkyní melismatického zpěvu, který je pravidelně začleňován do většiny typů populární hudby. A tou hlavní, i když asi nepřenositelnou věcí, jsou duše a srdce, které Ella Fitzgerald dokázala vložit do svého hlasu,“ uvažuje nad fenoménem Elly Fitzgerald Dasha.

Autorem většiny úprav na albu Ellaboration je aranžérský mág Alexey Aslamas. Dasha je známá z řady vystoupení, která se pohybují převážně v oblasti populární hudby, ale zároveň se ráda zúčastňuje i neotřelých projektů v oblasti jazzu, amerických standardů či ve spolupráci se symfonickými orchestry. Podobně eklekticky s repertoárem pracuje již více než 20 let i Epoque Quartet. Ten si během této doby našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový soubor, jenž je zván ke spolupráci s celou řadou skvělých hudebníků z různých odvětví muzikantské branže.

Album Ellaboration je výsledkem spolupráce Dashy a Epoque Quartet, kterou si už společně prověřují i na koncertních podiích. S Dashou nás pojí dlouholeté přátelství a setkávání při nejrůznějších hudebních projektech,“ uvedl violoncellista Epoque Quartet Vít Petrášek a ještě k tomu poznamenal: „My, jakožto soubor čistě instrumentální, jsme vždy měli touhu hrát občas také koncerty, kde hudba promlouvá i pomocí zpěvu. A po období namlouvání, které trvalo asi pět let, s námi Dašenka do tohoto zajímavého pokusu šla. Časem náš repertoár rostl, vyvíjel se a nastala přirozená potřeba ho zaznamenat na album. Jednotící linii jsme našli v osobě Elly Fitzgerald, s kterýmžto nápadem přišla Dasha. A dokonce navíc už měla vymyšlený krásný název Ellaboration, a tak bylo hotovo.“

Nahrávka vznikla letos ve studiích SONO a SO-LA-RO a výsledný mix a mastering provedl Adam Karlík. Neobvyklé variace na písně Elly Fitzgerald v magickém souznění Dashy a Epoque Quartet vycházejí na albu Ellaboration na CD i v digitálních formátech již 11. listopadu u vydavatelství Supraphon. Slavnostní křest CD je naplánován v rámci speciálního koncertu v JazzDocku na 23. listopad.

Teaser: youtu.be/ellaboration
Multilink: lnk.to/DashaEllaborationS