Luděk Bari – výstava obrazů a plastik

Tentokrát Luděk Bari vystavuje filosofické obrazy. Kromě obrazů a plastik autor představí hudební nástroje ze své dílny. To, že opravdu hrají, předvedly členky Pražské komorní filharmonie Kristýna Juřenová – violoncello a Gabriela Barilová – housle.

Luděk Bari se narodil 21 1.1949, žije v Praze. Téma jeho tvorby je : Hudba – něha – poezie – filozofie. Dřevěné reliéfy- sochy – obrazy olej na plátně – nové tvary nástrojů jako jsou housle, violy, cella. Píše prózu: – básně -knihu o tvorbě nástrojů a soch, reliéfů, I nástrojů nových tvarů. Objevy ve filozofickém pojmu: objevení stvoření světa v hodinách podle Bible – Rozluštění jména Pythagoras jako neznámou šifru o jeho osobnosti.

Autor definice objektivity, kterou nikdo nikdy před ním neobjevil, ani nenapsal. Vytvoření 23 nových tvarů nástrojů, které také nikdo před ním nepostavil, ani nevymyslel. Tyto nástroje, se staly technickou novinkou 21 století jelikož byli prezentovány 82 státech světa Australskou televizí Byond 2000 která vysílala Novinky 21 století. Své nástroje a díla 30 let neprodával, jelikož nechtěl svá díla prodávat pod cenou, kterou si autor představoval. Autor všech těchto děl se živil jako herec ,truhlář, zámečník, umělecký tiskař, vedoucí provozu v divadle SK Neumanna (nyní Divadlo pod Palmovkou). Také jako požární technik, noční recepční v hotelech, při všech těchto funkcí pořád tvořil i své nové nástroje. Vydělával si peníze a prostředky, aby nemusel býti závislý na prodeji svých děl.


Kniha o nástrojích a jeho tvorbě i filozofických objevech je přeložena do 10 světových jazyků, jako je: Čínsky, Japonsky, Indický, Francouzský, Anglický, Arabský, Španělský, Německý, Ruský, Český. Tato kniha, se stala také světovou raritou, jelikož žádný jiný houslař nepsal o své tvorbě houslí. Staří mistři z důvodů, aby je někdo jiný nekopíroval i přikrývali okna suknem. A přitom vytvořili jen jeden design. Po 400 let nikdo jiný se neodvážil vytvořit nové tvary houslí. Ludovit vs, (luděk ) Bari vytvořil 23 designů a napsal o nich svou knihu. Stal se „Českým Stradivarim“, jak ho nazvali Australští tvůrci reportáže „Best violin Czech Stradivari Ludovit Bari. Už v roce 1995.

Art-Am, umělecká agentura, kavárna hotelu ILF, Budějovická (metro C). Vernisáž 12.12.2023.

Foto: Livio Zanotto