Knižní tip z nakladatelství Galén: Dylan a já

Bob Dylan, legendární americký písničkář, hudebník, malíř a držitel Nobelovy ceny za literaturu, patří k nejvýraznějším osobnostem současnosti.  Na společné příhody, dobrodružství a cesty v knize Dylan a já – Padesát let dobrodružství poprvé vzpomíná jeho celoživotní přítel Louie Kemp. K čtenářům se tak na stránkách novinky z nakladatelství Galén dostává řada dosud nepublikovaných detailů z Dylanova profesního i soukromého života. Třeba jak vznikala nezapomenutelná koncertní šňůra Rolling Thunder Revue, jak proběhlo turné v Japonsku, proč Warholova Dvojitého Elvise vyměnil Bob Dylan za pohovku, co zahrál na sederové večeři o největším židovském svátku a mnoho dalšího.

Poprvé jsem Bobbyho Zimmermana z Hibbingu potkal v roce 1953 na prázdninovém táboře v severním Wisconsinu. Bylo mu dvanáct a měl vlastní kytaru. Všem na potkání vykládal, že z něj jednou bude rokenrolová hvězda. Bylo mi jedenáct a věřil jsem mu to,“ rekapituluje v úvodu knihy Louie Kemp. Z Bobbyho Zimmermana se stal Bob Dylan a z Louieho velkoobchodník s rybami. Zůstali přátelé po celý život. Oba úspěšní, každý v tom svém. Bob Dylan proslul zejména tvorbou pocházející z šedesátých let, kdy byl považován za protestního písničkáře. Získal ta nejprestižnější ocenění – od Grammy, Zlatého glóbu, Oscara přes Pulitzerovu cenu, Prezidentskou medaili svobody od prezidenta Baracka Obamy až po Nobelovu cenu za literaturu v roce 2016. Dylanovým životem prošla řada celebrit, z nichž mnohé nechybí ani v knize Dylan a já, jako například Marlon Brando, Allen Ginsberg, Joni Mitchellová, Joan Baezová či Dennis Hopper.

Louie Kemp se narodil, stejně jako Bob Dylan, v Duluth v Minnesotě. Před nástupem na vysokou školu převzal otcovu rybářskou firmu v Lake Superior, přenesl ji na Aljašku a učinil z ní jednu z nejúspěšnějších firem na zpracování mořských ryb v USA. Louie produkoval legendární Dylanovo turné Rolling Thunder Revue a cestoval s ním po celém světě jako přítel a důvěryhodný společník. Jako respektovaný člen židovské komunity je Louie patronem programu Aish Ha Torahs Discovery, kterého se účastní více než 500 000 lidí po celém světě, a zakladatel Chabad of Pacific Palisades v Kalifornii. Má šest dětí a pět vnoučat, žije v Los Angeles a s Bobem Dylanem se přátelí dodnes.

Ukázky z knihy Dylan a já – Z kapitoly Bobby na střeše

Následujícího léta jsem byl na Herzlově táboře s kamarády znovu a tehdy jsem se stal svědkem události, která by si klidně zasloužila místo v historii americké hudby – dětská soutěž talentů v roce 1954. Pokud vím, bylo to první veřejné vystoupení prototypického Boba Dylana.

Tehdy v létě jsem se několikrát vmísil mezi děti, které se ve společenské místnosti kolem Bobbyho vždycky nakupily, když hrál něco na kytaru nebo bušil do starého piana a imitoval Jerryho Lee Lewise. Někdy hrál i písničky Little Richarda. Talentová soutěž ale byla něco výjimečného. Sešel se na ní celý tábor – přes čtyři stovky dětí, plus rabíni, vedoucí a další personál – aby se podívali na nejlepší scénky, kouzelnické triky a hudební čísla, která jsme dokázali dát dohromady. Bobby do té doby takhle velké a pozorné publikum nikdy neměl. Možná, že už tehdy jsme zahlédli náznak toho, co se skrývalo v budoucnosti.

Bobby a Larry se rozhodli, že vystoupí dohromady a že Bobby bude hrát na piano. Když se oba celí v černém postavili před záplavu dětí v bílých táborových stejnokrojích, vznikl tím ostrý a poněkud zlověstný kontrast. Nadto se vyskytly pochybnosti, jestli písnička, kterou si zvolili, byla pro obecenstvo vhodná. Bylo jejich energické bluesové číslo to pravé pro osmileté až devítileté děti? Buď jak buď, mně se nesmírně líbilo.

Písnička se jmenovala „Annie Had a Baby“. Začínala slovy „Annie se narodilo děcko, teď už vůbec nemá čas…“ a pokračovala výčtem všeho, co Annie musí dělat, místo aby se starala o svého muže, třeba to, že musí „s děckem chodit, mluvit, spát“ a tak dále.

Žádná bezzubá „Kumbaya“ to nebyla. Potom, co Bobbymu vyčetli zvolený repertoár, stroze prohlásil: „Jsou měkký.“ Chlapec, z kterého měl vyrůst Dylan, každopádně předvedl svůj debut a věřte mi, byla to pecka.

Nakladatelství Galén: www.galen.cz