Oldřich Kulhánek: Odvaha a fantazie

Výstava Oldřicha Kulhánka: Odvaha a fantazie v České Galerii Moderního umění prezentuje průřez celoživotním dílem jednoho z našich nejvýraznějších kreslířů a grafiků druhé poloviny 20. století. Připomíná jeho tvorbu v období perzekuce komunistickým režimem a následně i polistopadové svobody, kdy se právem stal opět respektovaným a uznávaným umělcem a mimo jiné také autorem kompletní série bankovek nového českého státu.

Výstava Oldřicha Kulhánka: Odvaha a fantazie byla slavnostně zahájena dne 12. 12. 2023 v České Galerie Moderního Umění na Betlémské náměstí 8, Praha 1. Během slavnostního večera, za účasti paní Jany Kulhánkové, proběhl křest stejnojmenné monografie autora – Oldřich Kulhánek: Odvaha a fantazie a poprvé zde byla představena dosud nezveřejněná litografie pod názvem Ruka. Česká Galerie Moderního Umění získala oprávnění pro vydání limitované sběratelské edice 100 kusů tohoto dosud neznámého díla, které ještě za svého života Oldřich Kulhánek připravil, avšak k jeho vydání už nikdy nedošlo. Tyto litografické listy jsou označeny pozůstalostním razítkem i slepotiskem autora a lze je získat pouze ve vydávající Galerii, kde je v prodeji také uvedená monografie. Návštěvníci výstavy mají unikátní možnost prohlédnout si litografický kámen, na kterém Oldřich Kulhánek svou poslední kresbu vytvořil. Výstava bude pro velký zájem prodloužena do 29. 02. 2024.


Oldřich Kulhánek se narodil 26. února 1940 v Praze, kde později vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru profesora Karla Svolinského. Byl to český malíř, grafik a ilustrátor. Je autorem nejen grafické podoby současných českých bankovek, vytvořil mnoho českých poštovních známek a nepřeberné množství grafických listů a litografií. Získal řadu prestižních ocenění a jeho díla jsou zastoupena v mnoha světových sbírkách. Základem Kulhánkovy tvorby byla zejména grafika a kresba, často zaměřená na lidskou fyziognomii a vyjádření výrazu lidských tváří, do kterých se vepsaly povahové vlastnosti, životní podmínky a osobní zkušenosti postav, které ve svých dílech zachytil. Vedle výtvarné práce působil také jako scénograf a pedagog. Byl prezidentem Nadace Hollar, zabývající se podporou, ochranou a rozvojem české umělecké grafiky a kresby. Zemřel v Praze 28. ledna 2013.

U příležitosti probíhající výstavy Oldřicha Kulhánka: Odvaha a fantazie v České Galerii Moderního umění vyšla v omezeném nákladu stejnojmenná monografie autora, která na 200 stranách přináší to nejlepší z jeho tvorby a najdete zde řadu známých i méně známých prací, doplněných o poutavý text kurátora výstavy pana Jiřího Machalického.

Monografie – Oldřich Kulhánek: Odvaha a fantazie

Text: Dr. Jiří Machalický
Foto: Jakub Ludvík, Martin Říha
Grafická úprava: Karel Scherzer
Cena: 1260,- Kč – MC, předprodej: Česká Galerie Moderního Umění s.r.o. za zvýhodněnou cenu 960,- Kč.

Výstava probíhá od 13. 12. 2023 a pro velký zájem návštěvníků Galerie bude prodloužena do 29. 02. 2024, vždy od úterý do neděle od 11-19 hodin (v pondělí zavřeno).